LENTON LÄHETETTYJÄ TARINOITA

Marianne Umborg settimised - energeetiline päevaraamat

tiistai 13. heinäkuuta 2021

Tehdään vielä yksi kierros - se on elinikäiseen liikunnan tapa

 


Tämän vuoden toukokuussa Sauvossa sijaitsevan Tammireitteihin kuuluvan Liivalanlenkin, joka tarjoaa kaikille mahdollisuuden kävellä ja viettää jokapäiväistä laatuaika itsellesi, viereen asennettiin neljä nimettyä penkkiä. Marianne Umborg, jonka idea aloitti tämän tarinan, sanoi tuolloin, että vielä kaksi penkkiä ovat valmiina ja niille olivat valittu jo omat paikat, mutta silti ei kuka saanut mennä ja niiden päällä istua, koska ne odottivat asennuksen lupaa.

Kun Marianne Umborg keväällä sanoi, että nyt penkit ovat tulossa, sillä hän halusi kuulla ehdotuksia, kuka voisit olla ne sauvolaiset, kenelle penkit voitaisiin omistaa. Hänelle lähetettiin muun muassa sen miehen nimi, joka oli tosi monta kertaa jättänyt jälkensä Sauvon teille - Valdemar Järvinen. Koska kyseessä oli urheilija ja urheilun tiedetään yhdistävän, Marianne Umborg ajatteli, että toinen penkki voitaisiin omistaa Karunaan liittyvälle urheilijalle. Hän kääntyi ehdotuksellaan Karuna Urheiljat ry: n puoleen ja keskustelun jälkeen he esittivät Armas Laaksosen nimen. Ja niin on tulevaisuudessa Liivalanlenkilla melkein vierekkäin kaksi suurisydämistä ja aktiivista miestä, joiden jäljet ovat edelleen Sauvossa ja Karunassa näkyvissä.


Pieni kilpailu voisi sopia myös kahdelle urheilun harrastavalle miehelle. Liivalanlenkin Liikuntatempauksen idea syntyi tästä ajatuksesta ja urheilutapahtuma pidettiin 10.7 Sauvossa, Bar Mansikan ja Ravintola Tallin yhteispihalla. Sinä päivänä miehille osoitetut penkit tuotiin paikan päälle ja tehtiin kaikkien nähtäväksi. Miesten penkkien viereen asetettiin tuoli - ainoalle elossa olevalle Liivalanlenkin penkin omistajalle, 90-vuotiaalle Ilmi Lustille.


Penkkien avajaisissa istuivat isiensä penkeillä Marjaleena Ruohonen, Armas Laaksosen tytär, ja Marja Kastel, Valdemar Järvisen tytär. Molemmat muistuttivat isää omilla sanoilla. Ilmi Lustilla oli hänen kanssaani kolme polve jälkeläisiä, ja hänen vanhin poikansa Klaus Höglund kertoi, äidin tuolin vieressä, äitinsä tarinan. Puhelujen jälkeen penkillä istuneet jatkoivat keskustelua pidempään, heillä oli yhteisiä aikoja ja nimiä, jotka voitiin muistaa yhdessä.Samaan aikaan urheilulliset sauvolaiset valmistautuivat ja olivat valmiita lähtemään 5,4 km pitkälle Liivalanlenkille, asettamaan uutta Sauvon ennätystä. Tämän kilpailun vahvuus oli joukkueessa, koska jokainen kierros oli tärkeä. Kaikkien joukkueen jäsenten suorittamat kierrokset laskettiin yhteen ja se oli heidän yhteinen tulos. Kilpailu kesti tunnin ja 23 minuuttia. Siihen aikaan 12 joukkuetta, joissa 26 kilpailijaa, kenestä vanhin oli 77-vuotias ja nuorin 3 kuukautta, suoritti yhteensä 69 kierrosta eli 372,6 km.

Kaikki kilpailijat pääsivät menestyksekkäästi takaisin alkuun eli heidän kierros laskettiin. Oli niitä, jotka onnistuivat käymään läpi yhden tai kaksi kierrosta, mutta tosi monet tekivät huomattavan tuloksen 4 tai 5 kierroksella eli kilpailivat kilpailun alusta loppuun asti. Keli oli lauantaina äärimmäisen vaikea eikä suosinut lenkillä olijoita ja paremman yhteisen tuloksen nimellä tehtiin paljon työtä - kukaan ei antanut periksi, kaikki tekivät parhaansa. 

Kilpailijat saivat arvokkaan vastaanoton uuen Sauvon-Karunan -urheilijoiden historiaan kirjatusta suorituksesta. Sauvon pienemmät ja suuremmat yritykset olivat täyttäneet 13 ämpäriä erilaisilla palkinnoilla ja ne jaettiin tulosten ja kilpailussa osallistumisen mukaan. Koska Liivalanlenkin Liikuntatempauksessa oli paikalla ja vierekkäin kaksi penkkiä, päivä loppui kiitäessä. Hyviä sanoja kerrottiin Pertti Huuhkalle, joka antoi penkkien materiaalin ja jonka äitini, Tyyne Huuhkan, penkki löytyy lenkin vierestä, samoin Indrek Umborgille, joka teki penkit valmiiksi ja Marianne Umborgille, joka oli ideoiden äiti ja on ollut liikkeellepaneva voima.

Sauvon urheilullinen henki on elossa - Valdemar Järvisen ja Armas Laaksosen puolesta jätetyt jäljissä on edelleen kävelijöitä, juoksijoita, pyöräilijöitä ja kun kerran tule see aika, milloin tielaitokselta on saatu lupa, sillä penkit odottavat Saustilantien varrella Liivalanlenkilla olijoita ja he saavat istua penkeillä ja lukea miesten tarinoita - eri ajat tulevat yhteen ja ovat hetken yhdessä.


Marianne Umborg

12.07.2021.a

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti